Utstyr

Velg gode lamper og riktig belysning for økt helse og velvære

0

Annonse

God helse og velvære i hverdagen henger sammen med en rekke forskjellige faktorer, fra kosthold og trening til genetiske faktorer og stress. Derfor er selvfølgelig lamper og belysning ikke noe vidundermiddel som med automatikk gir økt helse og velvære, men lys spiller en viktig rolle når det gjelder døgnrytme – som igjen er viktig for at kroppen og hjernen skal få mulighet å hente seg inn igjen etter en lang dag.

Lamper som vekker deg om morgenen

Forskjellige typer lys, det vil si både dagslys og kunstig lys, er den viktigste faktoren når det gjelder å gi kroppen beskjed om riktig døgnrytme. Det er ikke så rart, med tanke på at mennesket er tilpasset en verden der sollyset styrte dagen – og der det var naturlig å sove når det ble mørkt på kvelden. Derfor er også lys et viktig signal om å stå opp, uansett om det dreier seg om sollys gjennom vinduet eller lys fra en lampe. Det finnes egne lamper som gradvis dimmer opp lyset slik at du våkner, men enhver nattbordslampe fra for eksempel Lampe giganten kan selvfølgelig kobles til en bryter som slår den på til et gitt klokkeslett.

Naturlig sollys er viktig, både når det gjelder D-vitamin, generelt humør og korrekt døgnrytme. Det aller beste er hvis du får litt tid i solen allerede relativt tidlig om morgenen, innen noen timer etter at du har stått opp.

Godt arbeidslys for en optimal jobbøkt

Arbeidstilsynet følger opp belysning som en del av arbeidsmiljøet hos bedrifter og organisasjoner, og det finnes for eksempel regler for tilgang til naturlig dagslys. Dessuten finnes det selvfølgelig også lover og regler som gjelder tilstrekkelig kunstig belysning der det er nødvendig. Samlet sier det noe om hvor viktig det er med lys, og det gjelder også i en privatbolig.

Noen steder, for eksempel på kjøkkenet eller hjemmekontoret, er det åpenbart ekstra behov for godt arbeidslys. I de aller fleste situasjoner er det ikke noen risiko for akutte skader eller uhell som følge av manglende belysning, men anstrengte øyne og uheldige arbeidsstillinger kan få konsekvenser på sikt. Derfor er faktisk godt arbeidslys over kjøkkenbenken også en liten komponent i det å forebygge plager som smerter i nakke og rygg.

Dempet stemningslys om kvelden

Sterkt og kraftig lys er godt å ha når du skal jobbe, men samtidig finnes det situasjoner der det passer bedre med lun og behagelig stemningsbelysning. Det gjelder særlig om kvelden, når kroppen forbereder seg for å sove. Når mengden lys reduseres, øker mengden melatonin i kroppen. Melatonin er et «søvnhormon», og nivåene er ekstremt lave under dagen. For sterkt lys, fra sol, lamper eller mobilskjermen, kan forstyrre denne naturlige prosessen – noe som kan gjøre det vanskeligere å sovne.

Oppsummert spiller lys, både fra solen og kunstige kilder, er viktig rolle når du våkner, i løpet av dagen og når du skal sove om kvelden. Derfor bør du også ha disse faktorene i bakhodet når du handler lamper – slik at du legger til rette for økt helse og velvære.

Følg med på vekten – noe av det enkleste du kan gjøre for helsen din

Previous article

Hold deg i form med SUP-brett – effektiv og skånsom trening

Next article

You may also like

More in Utstyr