Velvære

Stomistell: Hvordan steller du best stomien din?

0

Hvis du har fått stomi, er godt og riktig stomstell avgjørende. Med riktig stell kan du holde huden rundt stomien frisk, slik at du unngår komplikasjoner. Det kan kanskje være litt av en jungel å finne frem i. Hvilke produkter bør du velge til akkurat din stomi? Og hva kan du gjøre for å forhindre lekkasje og hudproblemer?

Det tar litt tid og øvelse å bli kjent med stomien din. Men med riktig veiledning og støtte blir det lettere.

Gode ​​råd for ditt stomistell

Du kan sikre godt stomistell ved å følge trinnene nedenfor:

 • Ha alt du trenger klart og innen rekkevidde før du begynner.
 • Sørg for at huden din er ren og tørr før du setter på hudplaten/stomiposen.
 • Vær oppmerksom på hullstørrelsen i hudplaten din. Den må passe nøyaktig rundt stomien din, men om du har colostomi kan hullet gjerne være rundt 2 mm større enn stomien. Stomien din kan endre form og størrelse over tid – spesielt i den første perioden etter operasjonen. Da er det viktig at du jevnlig sjekker om malen din har riktig størrelse.
 • Sørg for at hudplaten er godt festet til huden ved å stryke over den med hånden.
 • Det er individuelt hvor ofte du må skifte stomipose. En tommelfingerregel er å skifte hver dag hvis du bruker 1-dels produkter. Bruker du 2-dels produkter kan du ofte la platen sitte i opptil 2-3 dager, mens posen skal byttes hver dag. Du bør alltid skifte på stomien hvis du opplever kløe eller ubehag.

Reager alltid hvis du opplever hudproblemer

Hvis du opplever hudproblemer rundt stomien i form av rødhet, kløe eller andre typer irritasjon, er det viktig at du gjør noe med det. Dersom du ikke kan løse problemet gjennom en god skifterutine, bør du kontakte stomisykepleieren din, som kan veilede deg.

Hudproblemer er en vanlig komplikasjon når man har stomi. De fleste hudproblemer er forårsaket av at urin eller avføring kommer i kontakt med huden. Derfor er det avgjørende å ha stomiprodukter som passer din stomi og kroppsfasong, slik at du unngår lekkasje.

Slik velger du de riktige stomiproduktene

Riktige stomiprodukter kan forebygge hudproblemer som følge av lekkasje. Men hvilke passer for deg?

Det avhenger både av stomitype, kroppsfasong og personlige preferanser. Hovedsakelig skilles det mellom tre typer hudplater for stomiposer: flat, konveks og konkav.

Hvilke stomiprodukter du bør velge avhenger derfor bl.a av om huden rundt stomien er jevn med resten av magen, om den går innover i en grop, eller har dype furer eller folder ved stomien, eller om du har et brokk eller buler rundt stomien. I tillegg skilles det mellom 1-delte og 2-delte systemer, som fås med lukkede eller tømbare stomiposer.

Utover riktige stomiposer og hudplater, finnes det også mange støtteprodukter på markedet i dag. Sammen med en god rutine for stell kan de bidra til å forebygge hudproblemer ved å beskytte huden. Du kan f.eks. bruke:

 • Tape som holder hudplaten på plass.
 • Kleberfjernere som gjør det lettere å fjerne hudplaten og eventuelle kleberrester.
 • Barrierekrem som kan pleie øm, tørr eller irritert hud.
 • Sårpulver som holder huden tørr og reduserer hudirritasjon.
 • Hudbeskyttelsesplater som absorberer fuktighet og dermed minimerer risikoen for maserasjon av huden.
 • Stomibelter som holder posen på plass, hvis du f.eks. driver med fysisk aktivitet.

Meld deg inn i Coloplast Assistanse og få gode råd for din hverdag med stomi

Er du i tvil om produktvalg, eller har du spørsmål om hverdagen din med stomi, kan du melde deg inn i Coloplast Assistanse.

Som medlem av Coloplast Assistanse får du tilgang til veiledning fra erfarne sykepleiere. De kan hjelpe med gode råd for din hverdag som med stomi, samt veiledning om hvilke produkter som passer deg.

Du har også mulighet for å bestille gratis vareprøver av stomiprodukter og tilbehør. På den måten kan du gjøre dine egne erfaringer hjemme.

Derfor kan det være svært praktisk med en høypresisjonsvekt

Previous article

Kan sportsbetting gi sosialt velvære?

Next article

You may also like