Helse

Slik kan kosthold påvirke huden din

0

Det å forstå seg på sin egen hud er ikke alltid like enkelt. Den påvirkes av værforhold, temperatur og luftfuktighet, men visste du at den også kan påvirkes og reagerer på forskjellige matvarer. Kostholdet ditt kan altså påvirke huden din.

Vi skal i denne artikkelen diskutere hvordan mat kan påvirke hudhelsen din på en generell basis. Med det skal vi også gå igjennom noen tips til hvordan du kan opprettholde sunn hud gjennom riktig kosthold, sammen med et godt hudpleiesett som passer din hudtype. En god kombinasjon av riktig kosthold og god hudpleie kan med andre ord være løsning som fungerer for deg.

Det er en sterk sammenheng mellom kosthold og hudhelse. Hva du spiser kan ha en betydelig innvirkning på utseendet og helsen til huden din. Noen matvarer er bedre for huden din enn andre, og det er viktig å vite hvilke matvarer du bør inkludere i kostholdet ditt for sunn hud.

Antioksidanter, vitaminer og mineraler 

Noen av de viktigste næringsstoffene for hudhelsen er antioksidanter, vitaminer og mineraler. Antioksidanter beskytter cellene mot skader forårsaket av frie radikaler. Frie radikaler kan forårsake betennelse og akselerere aldringsprosessen. 

Vitaminene A, C og E er alle kraftige antioksidanter som bidrar til å beskytte huden mot skade. Spesielt vitamin A kan anbefales dersom du sliter med uren hud. Mineraler som sink og selen kan også være avgjørende for sunn hud. Sink er en viktig komponent i over 200 av kroppens enzymer, som bl.a. inngår i karbohydrat-, protein-, og fett-stoffskiftet. Sink bidrar også til at vitamin A kan fraktes fra leveren og ut til resten av kroppen, slik at hud, negler og hår kan vedlikeholdes.

Frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker er gode kilder til antioksidanter, vitaminer og mineraler som er avgjørende for sunn hud. Visse typer frukt og grønnsakene inneholder spesielt høye konsentrasjoner av eksempelvis C-vitamin og er derfor ekstra viktige for hudhelsen. Gode kilder til C-vitamin er sitrusfrukt, som appelsin og appelsinjuice, paprika, kiwi, brokkoli, blomkål, kålrot, jordbær og nypoteter. C-vitamin ødelegges lett, eksempelvis ved koking. For å bevare C-vitamininnholdet, bør ikke grønnsaken helst spises rå eller kun kokes veldig lett.

Andre kilder til vitaminer og mineraler er kosttilskudd. Det kan derfor være en ide å sjekke med legen din om du får i det alt du skal av vitaminer og mineraler gjennom kostholdet ditt.

Sunt fett

Et annet viktig næringsstoff for sunn hud er sunt fett. Fett kan være mettet eller umettet, hvor umettet fett er det sunne fett. Umettet fett kan være enumettet eller flerumettet. Fett i kosten bidrar til å bygge opp cellene i kroppen, og fettsyrer utgjør en viktig bestanddel av cellemembranen. Fettsyrene styrker hudbarrieren som beskytter huden mot fuktighetstap og hindrer skadelige stoffer i å komme inn i kroppen.

De beste kildene til enumettet fett er oliven, avokado, oljer (oliven-, raps-, og peanøttolje), nøtter og frø. Mens det flerumettede fettet finnes i fete fiskeslag som laks, makrell, sild og ørret.

 Omega 3 og omega 6 fettsyrer er flerumettede fettsyre, som må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å produsere dette. Linolsyre, som er et annet navn for omega 6 fettsyre, er spescielt viktig for hudhelsen. Linolsyre finnes blant annet i soyaolje, rapsolje, mørkegrønne bladgrønnsaker og nøtter. Kroppen kan også danne linolsyre ut fra andre fettsyrer- disse får man i hovedsak fra fisk og fiskeolje.

Tips for å opprettholde sunn hud gjennom kosthold

Her er noen tips til hvordan du kan opprettholde en sunn og frisk hud gjennom kosthold:

●       Inkluder antioksidantrik mat i kostholdet ditt, slik som citrusfrukter, bær, tomater, søtpoteter, grønne blader, gulrøtter og paprika.

●       Spis fettsyrer som omega-fettsyrer for å opprettholde helsen til hudbarrieren. Især omega 6 fettsyrer som finnes i rapsolje, mørkegrønne bladgrønnsaker og nøtter er viktig for hudhelsen

●       Stek i olie frem for smør

●       Unngå mat med mye sukker

●       Prøv å bytt ut bearbeidet kjøtt med andre proteinkilder som fisk, bønner, linser eller quinoa.

●       Sørg for å få i deg nok sink, det kan du finne i for eksempel laks, valnøtter og avokado.●       Drikk tilstrekkelig med vann, en voksen person trenger omtrent 2 liter vann dagen.

Hjelp de små med å utvikle seg

Previous article

Hjelp med vekten

Next article

You may also like

More in Helse