Helse

God søvn – utrolig viktig for både velvære og helse

0

Å sove godt er helt avgjørende for at du skal være klar for en ny hektisk dag. Det er mulig å håndtere en natt eller to med dårlig eller manglende søvn, men etter det vil det helt enkelt bli vanskelig å fungere i hverdagen. Søvn er viktig for både velvære i hverdagen og helse på sikt. Derfor er det også avgjørende å ha et forhold til egen søvn og eventuelle utfordringer med å sove.

Mange faktorer bidrar til en god natts søvn

Søvn er et komplekst tema, og forskningen har ingen absolutte svar på eksakt hvorfor det er så viktig å sove. Det er likevel mulig å se for seg søvn som en periode da kroppen og hjernen hviler, henter seg inn og gjør kropp og sinn klar for en ny dag. Det er mange forskjellige faktorer som påvirker søvnen:

  • En god seng, og passende dyne, pute og laken, er selvfølgelig viktig. Noen hovedpoenger er at sengen verken skal være for myk eller for hard, mens dyne og madrass skal legge til rette for god temperatur og effektiv svettetransport. Å være for varm, for kald eller klam bidrar til dårlig søvn. Vil du lese mer om senger og tilbehør, klikk her for en detaljert oversikt.
  • Vaner og omgivelser har mye å si for søvn. Det dreier seg da for eksempel om koffeininntak på kvelden, hard trening for sent på kvelden eller mye bruk av mobil og andre skjermer med lys før du skal sove.
  • Dessuten vil mange helseutfordringer kunne påvirke søvnkvaliteten. Her er det viktig å være klar over årsak og virkning, sykdom kan også påvirke søvnen.
  • Enkle faktorer som sollys og støy er også avgjørende for god søvn.

Vanligvis er det ikke nødvendig, eller mulig, å jobbe med alle disse faktorene, men det kan være smart å følge med på dem.

Ta kontakt med helsetjenesten hvis du opplever søvnproblemer over tid

Svært mange nordmenn sliter dessverre med søvnproblemer, det er særlig problemer med innsovning som er belastende. I den forbindelse er det viktig å vite at det er mulig å ta kontakt med helsevesenet. Fastlegen er første kontaktpunkt, som kan vurdere situasjonen og eventuelt henvise videre.

Systematisk arbeid med søvn dreier seg om de grunnleggende faktorene som påvirker søvnkvaliteten, det gjelder også når arbeidet skjer i helsevesenet. Det kan likevel gjøre en stor forskjell å jobbe målrettet med søvn sammen med fagpersoner, så ta kontakt hvis søvnproblemer påvirker hverdagen din.

Hold deg i form med SUP-brett – effektiv og skånsom trening

Previous article

Hjelp de små med å utvikle seg

Next article

You may also like

More in Helse