Uncategorized

En god natts søvn har mye å si for helse og velvære

0

Søvnvansker er et stort folkehelseproblem i Norge, og det er særlig søvnmangel som er en utfordring for mange mennesker. Søvnmangel kalles også for «insomni», og det er så mange som 15-20 prosent av nordmenn som sliter med søvnmangel. Det er viktig å ta søvnproblemer seriøst, og selvfølgelig søke hjelp fra helsevesenet hvis det er nødvendig. Samtidig er det mange som i utgangspunktet sover helt fint, men som gjerne vil legge til rette for så god søvn som mulig. Da er det mange enkle faktorer som også kan påvirke søvnen.

Legg til rette for god søvn – med en god seng

En god seng betyr selvfølgelig ikke med automatikk god søvn, men de aller fleste vil oppleve at madrassen og sengen påvirker søvnkvaliteten. Det finnes ingen fasitsvar for fasthet, støtte og lignende – det viktige er at sengen er tilpasset deg.

  • Mange nordmenn foretrekker en litt høyere seng, en såkalt kontinentalseng. En kontinentalseng består av to madrasser, noe som også betyr to fjærsystemer. Les mer om kontinentalmadrasser på https://www.bedrenaetter.no/senger/kontinentalsenger.html, det er mange fordeler med denne typen seng.
  • Det er viktig at madrassen er laget av materialer som er ventilerende, og transporterer vekk fuktighet. Alle mennesker svetter i løpet av natten, et fuktig og klamt laken legger ikke til rette for god søvn.
  • Madrassen skal gi både støtte og komfort. Det er viktig å velge en madrass som er tilpasset både personlige preferanser for støtte, vekt og ikke minst søvnposisjon.

Pass på lys, lyder, temperatur og forstyrrelser

Noen faktorer som påvirker søvnkvaliteten, er vanskelig å påvirke. Det gjelder for eksempel arbeidsforhold, forskning viser at skiftarbeid kan påvirke søvnkvaliteten negativt. Dessuten er det, som mange foreldre har erfart, ofte utfordringer med søvn både i forbindelse med graviditeten og etter. Andre variabler er heldigvis enklere å påvirke.

Lyder kan påvirke søvnkvaliteten negativt, selv om det er store individuelle forskjeller. For eksempel er det noen som synes at det er enklere å sovne med beroligende innsovningslyder eller en lydbok, men på generelt grunnlag er stillhet mest gunstig for søvnkvaliteten.

Lys er også en svært viktig faktor for hvordan kroppen regulerer søvn. Når det blir mørkt om kvelden forbereder kroppen seg for å sove, og lys om morgenen gjør også kroppen klar for oppvåkning. Husk på at det finnes egne oppvåkningslamper, som vekker med en lyskilde som blir gradvis sterkere. Pass derfor på at det er mørkt på soverommet i tiden da du faktisk skal sove.

Temperatur er også en faktor som indirekte påvirker søvnkvaliteten. Myndighetene anbefaler en temperatur som er så lav som mellom 14 og 18 grader. Det er sannsynligvis svært mange nordmenn som sover i et rom der temperaturen er betydelig høyere.

Skjermbruk og stress er to faktorer som også kan påvirke søvnkvaliteten. Det er særlig skjermbruk den siste timen før leggetid som påvirker søvnkvaliteten negativt. Det gjelder både barn og voksne, og derfor kan det være greit å legge vekk mobil og andre skjermer en stund før leggetid. Det vil forhåpentligvis redusere både lyset fra skjermen, og noe tilhørende stress.

Dette kan være grunnen til at du får hodepine etter å ha drukket vin

Previous article

Derfor har valg av dobbeltseng så mye å si for velvære i hverdagen

Next article

You may also like