Utstyr

Dette kan være grunnen til at du får hodepine etter å ha drukket vin

0

Mange nordmenn liker å kose seg med et glass vin, men det er også relativt mange som noen gang har opplevd hodepine etter å ha drukket vin. Det er sannsynligvis mange som tror at det hører sammen med mengden tanniner, eller garvestoff, i vinen – men det er sannsynligvis bare en myte.

Tannin i vin

Mange viner inneholder såkalte tanniner, som bidrar til den samlede smaksopplevelsen. Tanniner kalles også garvestoffer, garvesyre eller tørrstoffer. Tanninen bidrar til at en vin føles tørr ut i munnen, og kraftige tanniner kan gi en følelse av at det snerper seg sammen i munnen. Legg merke til at tanniner også finnes i for eksempel te, sjokolade og nøtter. Det er mulig å mykne tanninene i vin noe ved å bruke tilbehør til vin, som en karaffel for dekantering. Det finnes et stort utvalg vintilbehør tiltenkt dekantering av vin, og det er oksygenet som mykner tanninene.

Av en eller annen grunn er det tanninene som har fått «skylden» for at noen mennesker får hodepine etter å ha drukket vin, og da særlig rødvin med kraftige tanniner.

Mer sannsynlige grunner til hodepine

Inntak av alkohol kan gi hodepine, og for mye vin kan da selvfølgelig også være grunnen til hodepine. Samtidig er det andre grunner som kan gi hodepine også etter moderat inntak av alkohol. Et glass vin kan gi høyere nivåer av serotonin, noe som igjen kan utløse andre mekanismer som for eksempel utløser et migreneanfall. Det samme gjelder ulike stoffer som dannes når alkohol brytes ned.

En allergisk reaksjon på histamin i vinen kan også være årsaken til hodepine. Det er lagring på eikefat som gjør at det dannes histaminer i vinen, og det kan da igjen forårsake en allergisk reaksjon hos noen. Uansett hva som viser seg å være den riktige årsaken, tanninene er sannsynligvis uskyldig utpekt som den skyldige.

Netthandel har fordeler

Previous article

En god natts søvn har mye å si for helse og velvære

Next article

You may also like

More in Utstyr