Denne artikkelen er en betalt annonse.
Opp gjennom historien har mennesket være helt avhengig av naturlig dagslys fra solen, og den dag i dag henger kuriositeter som vintertid og sommertid igjen fra en tid da det var avgjørende å tilpasse dagen til når solen befant seg over horisonten. Den ubegrensede tilgangen til artifisielt lys i det moderne samfunnet kan påvirke både helse, velvære og søvn – samspillet mellom dagslys, artifisielt lys og menneskekroppen er komplekst.
Forskjellen mellom ulike typer lys
Alle typer lys er selvfølgelig ikke like, verken når det gjelder lysstyrke, fargetemperatur eller hvor stor del av det såkalte lysspektrumet som lyskilden dekker. På noen områder kan artifisiell belysning sammenlignes med naturlig lys, såkalte plantelys er et godt eksempel:
Plantelys versus naturlig lys: Hva er forskjellen? Svaret er hovedsakelig at du kan styre plantelyset selv, slik at plantene dine alltid har optimale forhold. Det er selvfølgelig mange andre forskjeller mellom lyset fra solen og en artifisiell lyskilde, men gode plantelys har såkalt «fullt lysspektrum», noe som betyr at de leverer lys i de samme delene av spektrumet som solen.
For mennesket er det kanskje særlig forskjellen mellom «kaldt» og «varmt» lys som har mye å si. Lyskilder som hovedsakelig leverer lys i den «kaldere» delen av spektrumet kan oppfattes som skarpere, ikke minst fordi de befinner seg nærmere dagslys enn lys i den «varmere» delen av spektrumet. Det er derfor noen mobiler og andre enheter med skjerm har en innstilling som lar deg gjøre lyset fra skjermen «varmere» om kvelden.
Dagslys som viktig signal til hjernen
Samspillet mellom dagslys, andre lyskilder og søvn er selvfølgelig svært komplekst, men i stort er det slik at dagslys fungerer som et signal om å våkne, samtidig som fravær av sollys er et signal om at det er på tide å sove. Det bør du definitivt ha i bakhodet når du velger lyskilder, og når du planlegger skjermbruk i løpet av dagen.